Halaman

27 Jun 2010

Peperiksaan Punca Tekanan


Sumber : Kosmo Online


TIONG LAI (kiri) tertarik dengan gambar-gambar yang dipamerkan di Lorong Sementa Sejahtera, Sekolah Menengah Teknik Tengku
Ampuan Afzan, Bentong semalam.
BENTONG – Kerajaan bimbang dengan trend terkini semakin ramai penduduk negara ini termasuk kanak-kanak dan remaja dikesan mengalami penyakit berkaitan psikiatri.

Lebih membimbangkan ialah salah satu punca kepada fenomena tersebut ada kaitan dengan tekanan yang dihadapi golongan tersebut ketika menghadapi peperiksaan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, persaingan era global serta gaya hidup yang mencabar turut menyebabkan masyarakat di negara ini terdedah kepada masalah tersebut.

Beliau menegaskan, kebimbangan itu berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan sejak lima tahun lalu yang mendapati 11.2 peratus penduduk berusia 18 tahun ke atas mengalami masalah itu.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat Malaysia memberi perhatian serius dalam mengamalkan gaya hidup sihat bukan sahaja dari segi pengambilan makanan bahkan kesihatan minda.

“Senario bilangan mereka yang menghadapi tekanan berkaitan psikiatri ini mengalami peningkatan dari tahun ke tahun. 

“Malah, berdasarkan data sedia ada, sebanyak 20.3 peratus kanak-kanak dan remaja berusia antara lima dan 15 tahun mengalami masalah serupa.

“Kita bimbang statistik ini akan meningkat,” katanya selepas majlis perasmian Fiesta Jom Sihat di Sekolah Menengah Teknik Tengku Ampuan Afzan (SMTTAA) di sini semalam.

Tiada ulasan:

Pengikut