Halaman

22 Dis 2023

Musuh-musuhmu adalah kawanmu

1."Musuh-musuhmu adalah kawanmu" ialah peribahasa yang menggambarkan bahawa dua pihak yang saling bermusuhan mempunyai musuh yang sama serta boleh mendapat manfaat sekiranya mereka membentuk pakatan menentang musuh tersebut.

 2.Konsep ini sering digunakan dalam geopolitik dan diplomasi bagi negara atau kumpulan melupakan perbezaan ideologi mereka dan sebagainya untuk menghadapi ancaman bersama.

3.Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa peribahasa ini hanyalah satu pernyataan dan tidak sentiasa benar. Pakatan yang dibina atas dasar keperluan atau kepentingan peribadi atau kumpulan mungkin bersifat sementara.Ada kalanya mereka tetap tidak sependapat dalam hal lain.

4.Tambahan pula, ia bergantung sepenuhnya kepada prinsip menentang musuh bersama boleh menghasilkan hubungan yang tidak menentu dan mungkin tidak stabil atau pakatan yang rapuh.

5.Dalam pelbagai situasi politik atau sebaliknya, amat penting untuk mempertimbangkan dengan teliti motivasi, nilai, dan matlamat jangka panjang sekutu yang mungkin untuk memastikan perkongsian yang lebih berkesan dan mampan.

Tiada ulasan:

Pengikut